Via spel naar inclusie

Voor vrijwilligers in het jeugdwerk

De inclusie-gedachte raakt meer en meer ingeburgerd in het Vlaamse jeugdwerk. Dat betekent dat iedereen deel kan nemen aan de wekelijkse afspraak op zondagnamiddag, de maandelijkse bijeenkomst op vrijdagavond of de speelse activiteiten op zaterdag.

Maar wat betekent dat dan in de realiteit? Hoe maken we ons jeugdwerk zo toegankelijk mogelijk? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan deelnemen, ongeacht een handicap?

Daarom sloegen we de handen in elkaar met De Aanstokerij. Samen bieden we je het beste van spel en de expertise van werken met jongeren met een beperking!

Verwacht je aan een interactieve, speelse vormingssessie waarna je vooral veel goesting én concrete ideeën zal hebben om je diverse groepen in beweging te brengen!

Voor wie

Voor vrijwilligers in het jeugdwerk die streven naar een inclusievere werking, AKABE leiding enz.

Wanneer

Vrijdag 7 mei 2021, van 19u00 tot 22u00.
Om 18u30 kan je je microfoon, camera … al een keertje uittesten.

De online vorming vindt plaats via Zoom. Je volgt de vorming elk vanachter je eigen laptop of computer.

Maximum aantal deelnemers

Om de kwaliteit van onze vormingen te bewaken, waar we veel inzetten op interactie, kiezen we ervoor om de groep niet te groot te maken. Daarom laten we een maximum van 20 deelnemers toe.

Schrijf je hier in

Is de online vorming al volzet of kan je niet op de ingeplande datum? Schrijf je dan in op de wachtlijst en we houden je op de hoogte van een eventuele volgende sessie!

Programma

  • Om 18u30 kan je je microfoon, camera … al een keertje uittesten. We starten om 19u00.
  • Speltrainer Marike van De Aanstokerij dompelt je onder in de wereld van spel als vormingsmethode, wat maakt dat je met spel diverse groepen kan aanspreken en waaraan spel moet voldoen om bij diverse groepen 'te blijven plakken'.
  • Sophie en Asja van Het Balanske maken je wegwijs in de verschillende beperkingen en reiken tips aan hoe je spel hieraan kan aanpassen.
  • Halverwege de vorming lassen we een korte pauze in om het scherm even te verlaten en de benen te strekken.
  • In het tweede deel dagen we je uit om zelf aan de slag te gaan! In kleine groepjes ga je brainstormen over hoe je drempels in spel kan wegwerken voor bepaalde groepen. Je krijgt hiervoor een aantal handvaten mee.
  • Op het einde van de vorming brengen we alles samen en sluiten we af met een aantal 'Wat neem ik mee?-punten'.
  • Om 22u00 ronden we af. Blijf gerust hangen om vragen te stellen of om wat na te praten!

Tip: Wil je meer weten over spel en diversiteit? Download gratis de visienota 'Iedereen wint!'. Een handige gids boordevol tips en handvaten over hoe je diverse groepen kan bereiken via spel.

Deelnameprijs

  • Vrijwilligers: € 15
  • Beroepskrachten in het jeugdwerk: € 30

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief