30 augustus 2019

Dagcentrum De Kalebas start zijn werking

Met de komst van het dagcentrum ‘De Kalebas’ – erkend als vergund zorgaanbieder bij het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) breiden we het aanbod binnen onze muren verder uit. Het Balanske biedt op deze manier hulp aan ouders van jongvolwassenen en schoolverlaters met een beperking ondersteuning.

Zinvolle dagbesteding

Schoolverlaters en jongvolwassenen vanaf 18 jaar zullen tijdens weekdagen van 9 tot 16 uur een leuke, zinvolle dagbesteding kunnen volgen. "Met het centrum stimuleren we inclusieve werking en maatschappelijke participatie”, licht coördinator Silke Willems toe.
Het uitgebreide aanbod richt zich naar creatieve, sportieve, arbeidsgerichte en recreatieve activiteiten. “Zo kunnen onze gasten een bakkers-, tuin-, muziek-, crea- en cyberatelier volgen. Daarnaast nemen we ook sport en beweging mee op in het programma en zetten we graag onze snoezelruimtes open voor gebruik. Doorheen het jaar lanceert het dagcentrum ook uitstappen. Om deze daguitstappen zonder extra kost voor de ouders mogelijk te maken, mogen sponsors zich zeker aanmelden”, aldus Silke Willems.
Wanneer de ouders van de gasten dit zelf wensen, kunnen zij ook een beroep doen op de vervoersdienst. Hiervoor kunnen we rekenen op vrijwillige chauffeurs.

Gestaag groeien

Het dagcentrum start op met zes gasten in afwisselende bezetting, één coördinator, twee begeleiders en enkele vrijwilligers. Het doel van het centrum is gestaag te groeien. In de loop van het najaar starten de voorbereidende werken naar aanloop van de start van de nieuwbouw, achterliggend het huidige gebouw. Dit dagcentrum zal in het voorjaar van 2021 in gebruik worden genomen en zal plaatsbieden aan vijftien voltijdse gasten. Ook op dit moment is er nog ruimte voor dagbesteding voor één persoon.

Opendeur op zondag 15 september

Wie interesse heeft in het dagcentrum of in Het Balanske of kinderdagverblijf De Bal, is welkom tijdens de Balanskefeesten op zondag 15 september. Dan stelt Het Balanske tussen 12 en 18 uur zijn deuren open voor het grote publiek. Ons team voorziet lekkere eetstanden en leuke activiteiten zoals onder meer een rodeo, rolstoelparcours, virtual reality beleving en een free podium. Naast een bezoek aan het dagcentrum kan je ook de prachtig ingerichte snoezelruimten bezoeken.