02 maart 2020

Greet en André: al 25 jaar gemotiveerd vrijwilligerskoppel

Met Het Balanske grijpen we de vrijwilligersweek – van 29 februari tot en met 8 maart – graag aan om onze driehonderd vrijwilligers te bedanken. Voor velen onder hen is Het Balanske een tweede thuis. Zoals voor Greet Degeest en André Vermaelen. Het koppel zet zich al 25 jaar in voor de werking.

“Heel toevallig zijn we erin gerold. Na de organisatie van een fuif overhandigden we voor het eerst een cheque aan Het Balanske”, blikt Greet terug. “Al snel bleek dat ze wel enkele vrijwilligers konden gebruiken. Zo ben ik met de crea gestart en kwam ik ’s middags om de boterhammen te geven.” Ook André werd er niet veel later bij betrokken. “Toen er een lamp sneuvelde, wisten ze me meteen te vinden. Voor ik het wist, maakte ik deel uit van de technische ploeg.”
Naast hun job als verpleegkundige en deskundige licht en geluid spendeerden ze samen hun tijd in Het Balanske. Gelukkig voor Het Balanske is dat intussen al 25 jaar zo.

Ondersteuning

Een terugblik in de tijd, naar een Balanske dat nog niet zo groot was. “Het is gestart met een muziek- en crea-atelier. De snoezelruimte bestond uit een witte ruimte waar je kon komen ontspannen”, vertelt het koppel. “Drie koppels zetten zich dagelijks in voor de werking. En uiteindelijk zagen we Het Balanske tot wat het nu geworden is: een groot variërend aanbod van ontspanning, waar elk gezin met een kind met beperking ondersteuning kan krijgen. Als vrijwilliger zien we onze inzet beloond.”

Zelf intussen genietend van hun pensioen zijn ze tevreden dat de jeugd zich ook inzet. “We hebben veel appreciatie voor de jeugdwerking. De jongeren offeren een groot deel van hun vrije tijd op om zich in te zetten als animator voor de speelplein- en vakantiewerking. Het is ook mooi om te zien dat er toch nog vele blijven plakken, ook al hebben ze intussen hun studies achter de rug en zijn ze aan het werk. We geven ook bewust onze vrijwilligersgoesting door. Onze dochter is animator geweest, onze kleinkinderen komen vandaag mee knutselen tijdens het crea-atelier”, zegt een trotse Greet.

Voldoening en warmte

Waarom vrijwilligerswerk van belang is? “Zonder vrijwilligers kan een werking niet blijven bestaan. Mogelijk vormt het een drempel om bij Het Balanske te starten omwille van de mogelijke vrees om met mensen een beperking om te gaan. En toch zien we dat mensen zich hier snel kunnen overzetten. De voldoening en warmte die je terugkrijgt, is zoveel waard”, vindt het koppel.

André en Greet zetten zich ook al jaren in voor Kom op Tegen Kanker. “We moeten iets om handen hebben. Rust roest”, lacht het koppel. “Vandaag zetten we ons nog altijd samen in voor de organisatie van evenementen zoals het gastronomisch diner. Ook bij alle andere evenementen steken we de handen uit de mouwen. Ze moeten ons ook nog maar bellen of we staan al hier. Gelukkig wonen we vlakbij (lacht)”.

“Warm water”

Er zijn zoveel mooi momenten, dat ze beide moeten nadenken om er eentje op te noemen. “Ik weet er eentje”, zegt Greet. “André was eens een kraan komen repareren. Een kindje had dit opgemerkt en zei plots dat André het warm water had uitgevonden.” Dit moment tovert zo te zien nog altijd een glimlach op hun gezicht.

Niet alleen de belevingsmomenten koesteren ze erg. Voldoening is er op alle vlak. “Een realisatie die recentelijk gebeurde en bijzonder de moeite waard was, is de inrichting van het toverbos in de snoezelruimte. Met een volledige carte blanche hebben we met enkele mensen er en prachtige ruimte van gemaakt. Het blijft ook een uitdaging om vernieuwing toe te voegen. En zo blijven we bezig.”

Vrijwilligers zijn broodnodig

Alle personeelsleden en directie zijn uiteraard bijzonder blij om een koppel als André en Greet in hun midden te hebben. “Het is werkelijk ongelooflijk dat we vele gezichten al jaren deel uitmaken van onze werking. Zonder hen kan onze werking niet lopen”, aldus directeur Bert Vanderstappen.
“Onze organisatie groeit intussen ook maar verder. Onlangs zijn we gestart met dagcentrum De Kalebas, waar jongvolwassenen en schoolverlaters binnen dagopvang van atelierwerking kunnen genieten. Zes weken geleden startte ook de bouw van onze nieuwbouw. In dit gebouw zullen het kinderdagverblijf De Bal alsook De Kalebas ondergebracht worden. Een nieuwe stek voor deze prachtinitiatieven.”

Vrijwilligersavond

Het Balanske dankt alle vrijwilligers die zich met hun volle goesting en warm hart inzetten voor de organisatie. “We nodigen alle vrijwilligers uit op een vrijwilligersavond. Zo kunnen we hen onze appreciatie tonen en hebben we hen samen eens vlak bij ons.”
Tegelijk doet de organisatie graag een oproep om nieuwe vrijwilligers te werven. “Gezien de groei en uitbreiding zoeken we naar leden binnen de gezinswerking, het praatcafé op zaterdagavond, thuisoppassers, begeleiders voor onder meer “Leren Spelen” en “Lillebie”, chauffeurs voor onze vervoersdienst. Je ziet het: ons aanbod is bijzonder groot. Neem maar eens kijkje op onze website: www.balanske.be/vrijwilligers. We hebben jou nodig”, besluit onze directeur.