03 december 2019

Mont Ventoux avontuur ten voordele van Het Balanske

Olie Stroobant (42) en François Van Velthoven (49) gaan eind mei tot het uiterste tijdens ‘De 48 uren van Swa en Olie’. Ze willen voor het goede doel de Mont Ventoux met de fiets beklimmen en aansluitend naar huis rijden. Goed voor zo’n 1.100 kilometer zonder slaap. De opbrengst gaat naar Het Balanske.

Olie uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) en François – Swa – uit Keerbergen zijn fietsmakkers en leggen geregeld samen kilometers af. Toch lijkt dat niet voldoende om hun fietshonger te stillen. Maar de kilometervreters leggen de lat nu wel heel hoog. Ze vertrekken aan de voet van de Mont Ventoux om dan naar boven te rijden en meteen in één ruk naar Bonheiden te rijden. Dat wil zeggen zo’n 1.100 kilometer zonder slaap. “We weten dat het zwaar wordt en we willen het ook officieel laten erkennen. We gaan voor een wereldrecord”, legt Swa, zaakvoerder van Greenalive in Bonheiden, uit.

De opbrengst van hun actie gaat Het Balanske in Sint-Joris-Winge, een dag- en vrijetijdscentrum voor mensen met een beperking. Swa kwam in contact met Het Balanske door Billy Boban uit Bonheiden. “Tijdens een fietstraining ontmoette ik Swa”, vertelt Boban. “Ik fietste op de tandem in Bonheiden met een van onze gasten, en niet veel later kwamen Swa en ik op het idee om samen een actie op touw te zetten.”

De neuzen wezen snel in dezelfde richting, namelijk de mythische berg de Mont Ventoux in Frankrijk. “In 2010 en 2015 beklommen we al eens met een vijftal mensen met een beperking de Ventoux, op tandems. Billy was toen een van onze begeleiders”, vertelt Fons Luycks, vrijwilliger van Het Balanske.

Swa en Olie leggen de afstand af met een reguliere koersfiets, voor de laatste zestig kilometer doen ze beroep op de meter van hun actie, actrice Loes Van den Heuvel, die samen met andere fietsers het duo naar Bonheiden zal duwen of trekken. “Ik kruip achterop de tandem, dat is minder zwaar”, zegt ze al lachend.

Het fietsduo zoekt inmiddels verder naar partners die het initiatief financieel kracht kunnen bijzetten. “De opbrengsten gaan volledig naar Het Balanske en hun kinderdagverblijf De Bal. Het is gewoon fijn om deze mensen een nieuwe financiële impuls extra werkingsmiddelen te geven.”

En die kan Het Balanske gebruiken. Tegen eind 2020 moet de nieuwbouw naast het huidige centrum immers klaar zijn. In de loop van het voorjaar worden talloze initiatieven georganiseerd om extra centen in te zamelen, zoals een winterbarbecue. “Dergelijke initiatieven juichen we toe, we zijn genoodzaakt om voortdurend aan fondsenwerving te doen. Vrijwilligers als Stany, Fons, Billie en Jeanine zijn van goud waard”, zegt Sanne Van Beylen, coördinator van Het Balanske.

Swa en Olie worden op 1 juni 2020 in de late namiddag op hun eindbestemming verwacht. Waar? Dat blijft voorlopig een goed bewaard geheim.

Volg Swa en Olie op hun Facebookpagina.

Bron: Het Nieuwsblad