26 oktober 2020

Rondom de wereld met Het Zavelhuis

Afgelopen zaterdag vond de eerste oudernamiddag - met cohousing als onderwerp - online plaats. Ouders van Het Balanske vernamen meer over samenwonen door jongeren en
volwassenen met een beperking. Sprekers waren Thomashuizen en Het Zavelhuis. Voor dit laatste initiatief loopt vandaag een sportieve sponsoringactie.

Een Thomashuis is een plaats waar mensen met een verstandelijke beperking in een mooi huis en veilige omgeving liefdevol verzorgd en gestimuleerd worden.  Een kleine groepje bewoners woont er samen met een zorgkoppel dat voor hen zorgt. Personen met een handicap kunnen bij het VAPH om een zorgbudget aanvragen (PFV).
Je vindt meer info over Thomashuizen in deze presentatie.

De wereld rond voor het Zavelhuis

Een nieuw cohousing-initiatief is het Zavelhuis, waar 15 andere jongvolwassenen met een beperking levenslang een onderkomen zullen vinden, dicht bij hun familie en in een vertrouwde omgeving. Dit gebouw wordt vandaag gerealiseerd. Frederik Scheers, deelnemer aan onze volwassenwerking Club SOS, zal er binnenkort gaan cohousen!

De initiatiefnemers van het Zavelhuis lanceren - samen met Frederik - een oproep.
Omdat nog niet iedereen beschikt over een persoonsvolgend budget, zijn veel externe middelen nodig. Omdat corona heel wat initiatieven ontnam die geld in het laatje brachten, is een alternatief bedacht: een Covid-19 resistente campagne genaamd Moving Lives: Samen 40.075 km voor vzw Het Zavelhuis! De wereld rond, dus.

Door tussen 15 oktober en 28 november 2020 in te tekenen op Moving Lives, dus door te wandelen, lopen, fietsen, zwemmen, skeeleren of schaatsen, help je mee om de kilometerteller stap voor stap op te drijven. Je inspanningen verschijnen, als je dat wil, automatisch op de Moving Lives website, via de Strava-app op je smartphone. Elke meter is goed voor je lichaam en levert ons broodnodige ondersteuning op. Geen enkele reden dus om niet deel te nemen.

Je kan het Zavelhuis op 3 manieren steunen.

Mogelijkheid 1: Je steunt de actie als geheel, door te drukken op de rode knop links ‘Deze actie steunen’. Tien seconden, en klaar is kees.

Mogelijkheid 2: Je registreert je als sportende deelnemer. Bedoeling is dat je jezelf een uitdaging oplegt, die je door supporters laat sponsoren. Je connecteert je account op Moving Lives optioneel met Strava.

Mogelijkheid 3: Je financiert één van de sportende deelnemers. Zelfs enkele eurocentjes kunnen het verschil maken. 

Het orgelpunt van de campagne op Moving Lives is een Coronaveilig slotevenement vanuit het Sint-Albertuscollege in Heverlee, op 28 november 2020. Vink alvast aan in je agenda.

Meer info over de actie lees je in deze link.

Intussen biedt Het Balanske nog meerdere oudernamiddagen-vormingen aan:

- vorming PVF door Absoluut vzw, op 23 januari

- bewindvoering door emeritus – vrederechter Walter Niewold op 27 februari 2021. Alle verlengde minderjarigen schakelen nu over naar een systeem van bewindvoering. Verlengde minderjarigheid zal niet meer bestaan. Tijdens de oudernamiddag komen volgende onderwerpen aan bod:
wat houdt bewindvoering allemaal in?
welke documenten moet ik allemaal in orde brengen voor de vrederechter?

Heb je interesse in één van deze vormingen? Geef alvast een seintje aan coördinator Sophie Massy.