17 december 2020

Vorming 'warme ontvangst van personen met een verstandelijke beperking'

Het Balanske gaf vandaag een vorming 'warme ontvangst van een personen met een verstandelijke beperking' aan onthaalmedewerkers van toeristische attracties.

Het doel was om concrete tips te geven hoe je op een hulpvaardige, correcte manier deze doelgroep een warm welkom kan heten. 

Om een idee te geven: in Vlaanderen zijn er tachtigduizend mensen met een verstandelijke beperking en hebben zestigduizend mensen autisme. In 2018 zijn achttien mensen met het syndroom van Down geboren.

Een verstandelijke beperking is niet zichtbaar, maar kan wel herkend worden waardoor je op een gerichte manier deze personen kan toespreken en wegwijs maken. En dat is daarom niet altijd even eenvoudig. Met enkele tips & tricks kan je met veel succes aan de slag om mensen met een verstandelijke beperking warm welkom te heten.

Want dat is echt van belang! Van Julie Slaets - gast in ons dagcentrum De Kalebas - horen we hoe belangrijk gastvrijheid is:


De onthaalmedewerkers kregen - kort samengevat - volgende tips die ze meteen op de locatie kunnen toepassen:

- de taal aanpassen: niet te kinderachtig, maar wel eenvoudig

- de woorden eventueel met gebaren te ondersteunen

- de tijd geven om informatie te verwerken

- een vraag te herhalen of eens op een andere manier te stellen

- visueel te ondersteunen

- te wijzen naar iets

Ook is het erg van belang om de digitale toegankelijkheid te ondersteunen. Een duidelijke website is heel handig met daarbij:

- een virtuele toer te maken door de ruimte/buitenruimte/hotelkamer

- de bereikbaarheid van de locatie en het onthaal duidelijk aan te geven

- de contactgegevens te vermelden

- te benadrukken dat echt iedereen welkom is.


Dit goede voorbeeld vind je mooi uitgewerkt op Toerisme voor Autisme, waar elf attracties alvast een gedetailleerd stappenplan hanteren om mensen met autisme, maar ook andere doelgroepen, goed wegwijs te kunnen maken.

De interessante inspiratiesessie was een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant, in samenwerking met Hubbie, KVG en Gehandicapten & Solidariteit.

Wij danken deze netwerkpartners voor de samenwerking en de geïnteresseerde volgers van dit webinar!

het